ROMATİZMAL HASTALIKLARDA OZON TEDAVİSİ
Kemikleri, kasları, eklemleri ve bu yapıları birleştiren bağlarda ağrı ve şişliğe, buna bağlı olarak hareket kısıtlılığına, zaman ilerledikçe şekil bozukluluğuna neden olan hastalıklara genel olarak romatizma hastalıkları denilmektedir. 150'ye yakın iltihaplı ve iltihapsız romatizma hastalığı vardır.
En çok bilinenleri ,romatoid artrit, ankilozan spondilit, halk arasında kireçlenme olarak bilinen osteoartrit ve boyun, sırt, kol, bacak yumuşak dokularında ağrı ile seyreden yumuşak doku (Miyalji, Fibromiyalji, Tendinit), romatizma hastalıklarıdır.
Romatizma hastalığının kesin nedeni belli değildir. Vücut savunma mekanizması sorumlu tutulmuştur. Nedeni belirlenemediği için tedavide tam bir başarı sağlanamamıştır.
Romatizmal hastalıkların özellikleri;
Otoimmun bir hastalık olduğu için bulaşıcı değildir.
Ailesel özellik (genetik yatkınlık) bazılarında önem taşır.
Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir.
Kötü alışkanlılar (Sigara ve aşırı alkol kullanımı) ve şeker hastalığı damar yapısını bozarak rahatsızlıkların artmasına neden olur.
Hastalarda kronik yorgunluk halsizlik özellikle sabah tutulmaları görülür.
Romatizmal hastaların tedavi güçtür ömür boyu sürebilir. Tedavide savunma sistemin baskılanması vardır.
Romatizma vücudumuzu hareket ettiren sistemlerin değişik bölümlerini (kas, kemik, eklem ve bu yapıları birleştiren bağlar) etkileyen bir hastalıktır. Ortak özellikleri aşağıdaki bulguların bir veya birkaçının aynı anda görülmesidir; bu ortak bulgular ağrı, şişlik, kızarıklık, hareket kısıtlılığı ve bazen de tutulan bölgede ısı artışıdır. Yorgunluk, kas ağrıları, halsizlik gibi şikâyetlerde sıklıkla görülür. Romatizmal hastalıklar genel olarak kadınlarda daha sık görülür ve yaş ilerledikçe görülme oranı artar.
Tedavi olarak sorumlu tutulan savunma mekanizması yöneliktir. Hastanın ağrı şikâyetlerini ortadan kaldırmak içinde ağrı kesiciler verilmektedir.
Diğer bir tedavi şeklide son zamanlarda yaygınlaşan Ozon tedavisidir. Ozon tedavisinde hastaya hiçbir ilaç verilmez. Ozon tedavisi sırasında hastanın kullandığı ilaçları da kesmek gerekmez. Ozon tedavi ile hastanın kendi savunma sistemleri (antioksidan ve antiinflamatuar) aktifleştirilir. Bu sayede vücut hastalıkla daha kolay baş edebilir hale gelir. Hastanın damarlarla ilgili dolaşım bozuklukları düzelir, dokuların daha iyi oksijenlenmesi sağlanır.
Ozon tedavi gören hastanın ağrıları azalır, uyku kalitesi artar, sabah tutulması olmaz, hasta dinç ve zinde uyanır.
Romatizma hastalarında sıklıkla görülen duygu-durum bozuklukları, yılgınlık, depresyon, müzmin yorgunluk gibi şikâyetlerde ortadan kalkar.
Bazı romatizma hastaları tüm ilaçlarını yada bir kısmını bırakabilmekte belirli zamanlarda tek doz ozon tedavisi ile idame tedavilerini yürütebilmektedir.
Pek çok romatizmal ilacın güçlü yan etkileri vardır. Bu yan etkilerden dolayı çoğunlukla böbrek ve karaciğerde etkilenme olur. Ağrı kesiciler mide ülserlerine neden olur. Uzun süreli ve çok sayıda ilaç kullanan hastalarda ortaya çıkan böbrek ve karaciğer hasarına karşı ozon tedavisi koruyucu etkiler gösterir.
Sonuç olarak Ozon tedavisi ile hasta romatizma ilaçlarını bırakabilecek düzeye gelebilir yada dozlarını azaltabilir. İlaçların yan etkisinden kurtulabilir. Psikolojileri düzelir. Güne huzurlu ve mutlu başlarlar.