Migren

Migren

Migren ağrısı genellikle başın bir yarısında görülür, ama iki taraflı ya da tek taraflı başlayıp, diğer tarafa da yayılabilir. Bu ağrı, hastalar tarafından zonklayıcı olarak tarif edilir.

Migren hastası; ağrının gelebileceğini saatler öncesinden, sebepsiz sıkıntı ya da neşelilik hali, kabızlık veya ishal, açlık, sık idrar yapma ya da idrar yapamama gibi belirtilerle fark ederler. Migrende ayrıca ağrıdan önce AURA dediğimiz 20-30 dakika ila 1 saat kadar süren ve uyuşukluk ve karıncalanma, gözlerde kızarma, burun tıkanması gibi bulguları baş ağrısı takip eder. Migren tipi baş ağrısında ağrının olduğu bölgede deri hassaslaşır ve dokunmakla ağrı başlayabilir.

Migren tipi baş ağrısı sıklıkla kalıtsal bir bozukluktur; hastaların 2/3'ünde ailede migren tipi baş ağrısı görülmektedir. Aura, migrenli kişilerde baş ağrısı döneminden önce ortaya çıkan veya ona eşlik eden, genellikle 1 saatten az süren bir dönemdir. Bu dönemde kişide görme kayıpları, ışık çakmaları gibi görsel belirtiler; yüz ya da vücutta iğnelenmeler; güçsüzlük; kelime bulmakta zorlanma gibi konuşma sorunları; baş dönmesi ve çift görme gibi bozukluklar meydana gelebilir. Aurasız migren en yaygın tür migrendir. Doğrudan doğruya baş ağrısıyla başlar.

Migren hastaları hipnoz tedavisinden çok yarar sağlarlar. Tedavi başladıktan hemen sonra ağrının şiddetinde azalma, ağrı ile baş etme kolaylaşır ve ağrının gelme sıklarında aralarında açılmalar olur. Tedavi bitimde migrensiz bir hayat başlar.